Pembuatan Biobriket Kulit Kakao dan Sekam Padi dengan Perekat Gondorukem yang dilarutkan dengan Ethanol
Abstract
Biomass is a solid waste that can be used as a fuel source. One attempt to provide alternative energy is to use organic waste as a feedstock. Biomass conversion can increase the calories per unit volume, is easy to transport and has the same size. Cocoa shells and rice husks can be processed into bricks that can be used as fuel for households and small industries. The study aims to find out the composition of briquette from cocoa shells and rice husks mixture that meets the Indonesian National Standard. The parameters are proximate and caloric test. The variations are the comparison of the composition of cocoa shells and rice husks (30:10; 25:15; 20:20; 15:25; 10:30g) and the variation of the adhesive gondorukem composition (5%; 10%; 15%; 20%; 25%). The results show that the best conditions are on the briquette variable 20 : 20 (cocoa shells : rice husks) with adhesives 15% with a caloric value of 5232,91 cal/gr; water content 7,8%; ash content 7,6%; flying substance 6,1%; and fixed carbon 78,054%. Based on the test results of the variable briket 20:20 with the 15% glue, it complies with SNI 01-6235-2000.
References
[1] L. R. Jusmiati A, Rolan Rusli, “Aktivitas Antioksidan Kulit Buah Kakao Masak Dan Kulit Buah Kako Muda,” Riskesdas 2018, vol. 3, no. 1, pp. 103–111, 2015.
[2] K. E. Barus, A. P. Munir, and S. Panggabean, “Pembuatan briket dari sekam padi dengan kombinasi batubara,” Rekayasa Pangan dan Pertan., vol. 5, no. 2, pp. 397–401, 2017.
[3] N. M. Sari, K. Nisa, and M. F. Mahdie, “Pemanfaatan Limbah Sekam Padi Untuk Campuran Pupuk Bokashi Dan Pembuatan Biobriket Sebagai Bahan Bakar Nabati”,Jurnal PengabdianMu, vol. 2, no. September, pp. 90–97, 2017.
[4] B. Wiyono, “Pengaruh Konsentrasi Bahan Kimia Maleat Anhidrida Terhadap Gondorukem Maleat Dari Getah Pinus Merkusii,” J. Penelit. Has. Hutan, vol. 25, no. 1, pp. 28–40, 2007, doi: 10.20886/jphh.2007.25.1.28-40.
[5] M. Khadafi, I. Rostika, and T. Hidayat, “Pengolahan Gondorukem Menjadi Bahan Pendarihan Sebagai Aditif Pada Pembuatan Kertas,” J. Selulosa, vol. 4, no. 01, 2016, doi: 10.25269/jsel.v4i01.53.
[6] Lestari,”Unggulan Ekonomis Penggunaan Zat Penguat Lapisan Peka Sinar Dari Gondorukem Untuk Kasacap”, DKB, Vol.1, No.16, 1997
[7] R. W. Putri, S. Haryati, and Rahmatullah, “Pengaruh suhu karbonisasi terhadap kualitas karbon aktif dari limbah ampas tebu,” J. Tek. Kim., vol. 25, no. 1, pp. 1–4, 2019, doi: 10.36706/jtk.v25i1.13.
[8] I. Irhamni, S. Saudah, D. Diana, E. Ernilasari, M. A. Suzanni, and I. Israwati, “Karakteristik Briket yang Dibuat dari Kulit Durian dan Perekat Pati Janeng,” J. Kim. dan Kemasan, vol. 41, no. 1, p. 11, 2019, doi: 10.24817/jkk.v41i1.3934.
[9] R. Moeksin, K. Ade Anggara Pratama, and D. R. Tyani, “Pembuatan Briket Biorang Dari Campuran Limbah Tempurung Kelapa Sawit Dan Cangkang Biji Karet,” J. Tek. Kim., vol. 23, no. 3, pp. 146–156, 2017.
[10] I. Hastiawan, Haryono, E. Ernawati, A. R. Noviyanti, D. R. Eddy, and Y. B. Yuliyati, “Pembuatan briket dari limbah bambu dengan memakai,” Dharmakarya J. Apl. Ipteks untuk Masy., vol. 7, no. 3, pp. 154–156, 2018.
[11] U. Kalsum, “Pembuatan Briket Arang Dari Campuran Limbah Tongkol Jagung, Kulit Durian Dan Serbuk Gergaji Menggunakan Perekat Tapioka,” Distilasi, vol. 1, no. 1, pp. 42–50, 2016.
[12] Mangallo, David, and Rombe Allo. "Optimasi Pembuatan Briket Bioarang Sekam Padi Dan Kulit Durian Serta Pemanfaatannya Sebagai Bahan Bakar Alternatif Kompor Yang Beredar Di Pasaran." In Prosiding Seminar Nasional MIPA UNIPA, pp. 206-211, 2022.
[13] Ramlah, S. "Pemanfaatan kulit buah kakao untuk briket arang." Jurnal Biopropal Industri, Vol. 4, no. 2, pp 65-72, 2013.
[14] Jufri, M., “Analisis Variasi Temperatur Pengeringan Dan Persentase Perekat Terhadap Lama Waktu Pembakaran Biopelet Sekam Padi”, Seminar Nasional Teknologi dan Rekayasa (SENTRA), Vol. 1, No. 1, pp. 96 – 99, 2018
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Muhammad Nabil Zhillan Abdillah, Rivaldi Aristio, Isni Utami (Author)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.