Perancangan Alat Pencetak Kulit Dimsum yang Ergonomis Pada UD. Soponyono

Authors

  • Helda Prisdana Hardinta Helda Universitas 17 Agstus 1945 Surabaya Author
  • Handy Febri Satoto Universitas 17 Agstus 1945 Surabaya Author

Keywords:

product design, percentile, anthropometrics, work attitudes, ergonomics

Abstract

UD. Soponyono is a business group operating in the food sector. The process of making dimsum skin takes 2.5. Soponyono produces up to 100 kg of dim sum skin every day with a working time of 8 hours per day. Good working posture can support worker comfort and reduce the risk of injury. In this research, measurements were carried out using anthropometric and percentile approaches to determine worker dimensions. This approach aims to obtain accurate data regarding variations in workers' body sizes, so that the results can be used to design ergonomic tools or work facilities. The resulting data includes various worker body parameters, which are then analyzed to ensure compliance with design requirements and occupational safety standards. The dimensions used for the design are vertebral height 84.50 cm, shoulder width 45.58 cm, upper arm length 35.03 cm, and forward arm span 74.26 cm. To operate this tool, press the handle of the tool and then press it down to make the printing process easier.

References

[1] P. Eka, D. Karunia Wati, and H. Murnawan, “Perancangan Alat Pembuat Engsel Ergonomis Guna Meningkatkan Kualitas Hasil Produksi.”

[2] A. Haripurna and H. Purnomo, “Desain Perancangan Alat Penyaring Dalam Proses Pembuatan Tahu Dengan Metode Macro Ergonomic Analysis and Design (MEAD),” Jurnal Ilmiah Teknik Industri, vol. 16, no. 1, p. 22, Jul. 2017, doi: 10.23917/jiti.v16i1.3845.

[3] P. E. D. K. Wati and H. Murnawan, “Perancangan Alat Pembuat Mata Pisau Mesin Pemotong singkong dengan Mempertimbangkan Aspek Ergonomi,” JISI: Jurnal Integrasi Sistem Industri, vol. 9, no. 1, p. 59, Mar. 2022, doi: 10.24853/jisi.9.1.59-69.

[4] P. Eka, D. Karunia Wati, and H. Murnawan, “Perancangan Alat Pembuat Engsel Ergonomis Guna Meningkatkan Kualitas Hasil Produksi.”

[5] F. R. El Ahmady, S. Martini, and A. Kusnayat, “Penerapan Metode Ergonomic Function Deployment dalam Perancangan Alat Bantu untuk Menurunkan Balok Kayu,” JISI: Jurnal Integrasi Sistem Industri, vol. 7, no. 1, p. 21, May 2020, doi: 10.24853/jisi.7.1.21-30.

[6] F. Zahila and E. P. Putri, “Perancangan Rak Tempe Ergonomis untuk Meningkatkan Efisiensi Pekerja di CV. Mulya Tempe,” vol. IX, no. 2, 2024.

[7] M. Khotib and H. F. Satoto, “Perancangan Alat Pembentuk Pasak Perahu dengan Pendekatan Ergonomi guna Meningkatkan Produktivitas dan Menurunkan Kelelahan Kerja,” TEKNIKA, vol. 1, no. 1, pp. 165–172, 2023, Accessed: Nov. 29, 2024. [Online]. Available: https://jurnal.untag-sby.ac.id/index.php/teknika/article/view/8775/5830

[8] M. Angga Wijaya et al., “Analisa Perbandingan Antropometri Bentuk Tubuh Mahasiswa Pekerja Galangan Kapal dan Mahasiswa Pekerja Elektronika,” PROFISIENSI, vol. 4, no. 2, pp. 108–117, 2016.

[9] N. Hamdi, W. Tedja Bhirawa, B. Arianto, and E. Supriyanto, “Perancangan Rak Tempe yang Ergonomi dengan Pendekatan REBA (Rapid Entire Body Assesment).”

[10] M. Ihsan Hamdy, “Analisa Postur Kerja dan Perancangan Fasilitas Penjemuran Kerupuk yang Ergonomis Menggunakan Metode Analisis Rapid Entire Body Assessmet (Reba) dan Antropometri,” Jurnal Sains, Teknologi dan Industri, vol. 16, no. 1, pp. 57–65, 2018.

[11] L. Y. dkk Sekolah Tinggi Teknologi Nuklir -BATAN, S. Widagdo, A. Abtokhi, dan Bahan Nuklir Badan Pengawas Tenaga Nuklir-BAPETEN Jl Gadjah Mada No, and P. Teknologi Reaktor dan Keselamatan Nuklir-BATAN Kawasan Puspitek, “Pertimbangan Antopometri pada Pendisainan”.

[12] R. Umboh, J. Jurusan, and T. Elektro, “Perancangan Alat Pendinginan Menggunakan Elemen Peltier.”

[13] H. F. Satoto and S. M. Khoiroh, “Studi Faktor-fakotor dalam Keselamatan Kerja dan Karakteristik Pekerja di Perusahaan Konstruksi Jawa Timur.”

[14] H. Sefa Al-kautsar, L. Aldira Hafidza, Y. Maharani Tampubolon, Y. Fardhan Nurdianto, R. Hari Setyanto, and dan Retno Wulan Damayanti, “Perancangan Alat Bantu Menggunakan Metode NIDA pada Stasiun Pengeleman Industri Sendal Kulit Magetan,” 2022.

[15] F. Febriani, R. Pandu Mustira, M. Bakri, P. Prasetyawan, L. Ratu, and B. Lampung, “Perancangan Alat Posisi pada Hewan Peliharaan,” Jurnal Teknik dan Sistem Komputer (JTIKOM, vol. 2, no. 1, 2021.

Downloads

Published

01/01/2025

How to Cite

[1]
“Perancangan Alat Pencetak Kulit Dimsum yang Ergonomis Pada UD. Soponyono”, jse, vol. 10, no. 1, Jan. 2025, Accessed: Jan. 08, 2025. [Online]. Available: https://jse.serambimekkah.id/index.php/jse/article/view/650

Similar Articles

1-10 of 151

You may also start an advanced similarity search for this article.